Home Phone Custom

FAS – Sindromul accentului strain

CE ESTE SINDROMUL ACCENTULUI STRAIN?

Nu este o gluma, nu se refera la emigranti, nici la cei care invata o limba straina sau, dimpotriva, o stapanesc foarte bine dar nu se pot desprinde de accentul limbii lor originare. Este o afectiune medicala, foarte rara, care se manifesta prin faptul ca pacientul incepe dintr-o data sa foloseasca o intonatie si o pronuntie de strain. Boala apare in general din cauza traumelor severe aduse creierului, de obicei prin lovire sau accident vascular.

Sunt celebre cazuri precum cel al australiencei Leanne Rowe care dupa un accident rutier in care a suferit un traumatism cranian, a inceput sa vorbeasca cu accent frantuzesc, desi nu fusese niciodata in Franta si nici nu avea prieteni francezi. Un alt caz este cel al lui Geordie Linda Walker, in varsta de 60 de ani care, in urma unui atac cerebral, a inceput sa vorbeasca cu un puternic accent jamaican. Si sportivul ceh Matej Kus s-a trezit vorbind perfect limba engleza, dupa un accident care l-a lasat inconstient, in 2007. Cateva zile mai tarziu, aceasta abilitate a fost pierduta, engleza redevenind o enigma pentru sportiv. Scotianul Tom Paterson din orasul Largs, din apropiere de Glasgow, a devenit peste noapte o ciudatenie dupa ce, trezit dintr-o coma de 6 saptamani, a realizat ca a capatat nu unul, ci mai multe accente din tari pe care nu le-a vizitat niciodata

Studiile releva faptul ca acest sindrom este cauzat de traumatismele asupra creierului: atunci cand anumite zone ale creierului care raspund de controlul lingvistic sunt afectate se poate ajunge in aceasta situatie. Daunele depind de partea creierului care a fost afectata.

Abilitatea acestor pacienti de a putea vorbi o limba straina cu un accent nativ poate parea extraordinara insa in realitate este foarte dificil pentru pacientii care sufera de sindromul FAS. acestia percep accentul strain ca pe un handicap, o dificultate in vorbire. Ei au nevoie sa fie intelesi de catre comunitate si ajutati pentru a preveni izolarea.

Sindromul Accentului Strain (FAS-Foreign Accent Syndrome) este considerat o boala extrem de rara a creierului, boala cauzata de deteriorarea centrilor vorbirii. Nu se cunoaste inca niciun remediu al acestei boli. Din anul 1907, de cand a fost identificat prima oara, pana in prezent s-au inregistrat putin peste 100 de cazuri de pacienti diagnosticati cu acest sindrom.

SC TRANSLEXICAL SRL  – birou de traduceri, poate deveni oricand partenerul dumneavoastra de incredere pentru servicii de traduceri legalizate sau traduceri autorizate! De asemenea oferim si servicii de apostilare a traducerilor. Pentru informatii suplimentare sunati-ne la 0724 168 359 sau scrieti-ne la office@translexical.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.