Home Phone Custom

Află care sunt cele mai lungi cuvinte din lume

Știați că un om rostește, în medie, 4000 – 5000 de cuvinte zilnic? V-ați gândit vreodată la acest fapt?

Ei bine, noi ne-am gândit! Și dorim să împărtășim cu voi, dragi cititori, câteva din aceste cuvinte. Însă nu dorim să scoatem în evidență cuvintele normale rostite de un om. Dorim să vă lansăm o provocare.

Astăzi, dorim să aflați împreună cu noi cele mai lungi cuvinte existente în vocabularul diferitelor limbi ale Pământului!

Românii – un popor de oameni veseli și petrecăreți, dar totuși… cel mai lung cuvânt românesc este denumirea unei boli.

PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZA – este cel mai lung cuvânt ce poate fi (sau nu prea poate fi) rostit de un român.

Da, ați citit bine: PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZA.

Aceasta este o formă de silicoză, o boală pulmonară cauzată de inhalarea unor substanțe novice. Această boală se datorează inhalării prafului de siliciu vulcanic, care ajuns în bronhii afectează funcționarea normală a plămânilor.

Cel mai lung cuvânt în engleză  

Credeai c-ai scăpat? Nu!

Cel mai lung cuvânt al fraților noștri britanici nu poate fi decât minunata traducere a pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconiozei.

adică: PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANOCONIOSIS.

Sincer, chiar nu-ți dorim să ai această boală vreodată! Credem cu tărie că nici doctorii nu ți-ar dori acest lucru, deoarece le va lua ceva timp să-ți scrie o rețetă în acest sens.

Germania a renunțat la cel mai lung cuvânt din dicționarul lor!

Știm cu toții cât de practici sunt nemții. Așadar, ei s-au săturat să-și piardă timpul rostind astfel de super-cuvinte și au renunțat la cel mai lung cuvânt existent în dicționarul nemțesc.

Este vorba despre: Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz.

Are nici mai mult nici mai puțin de 63 de litere și desemnează o LEGE. Este vorba de legea ce reglementează testarea cărnii de vită care ajunge pe rafturile magazinelor din Germania.

Renunțând însă la cuvânt, următorul a preluat recordul de cel mai lung cuvânt din dicționarul nemțesc: RECHTSSCHUTZVERSICHERUNGSGESELLSCHAFTEN. Acesta face referire la companiile de asigurări.

 

Francezii sunt cu câteva litere mai normali!  

Acest fapt se datorează complexității celui mai lung cuvânt din limba lor. Acesta nu are decât 25 de litere și este: ANTICONSTITUTIONNELLEMENT, care înseamnă neconstituțional. Iată, așadar, că francezii sunt interesați de politică, nu de boli, legi sau companii de asigurări.

 

Și acum… SURPRIZA!

Care este cel mai lung cuvânt (neacceptat încă în dicționar) din lume?

Este vorba despre numele științific al unei proteine (TITIN). Dar ce proteină… este o proteină ce conține alte 244 elemente, iar în cuprinsul numelui sunt înșirate toate acestea.

Cuvântul conține, conform unor surse, 189.819 litere, iar pronunția lui ar dura 3.5 ore. Polonezul Dmitri Golubovski s-a încumetat să citească acest minunat cuvânt. Puteți vedea demonstrația aici.

 

Deci, să începem lecțiile de dicție. Cu ce cuvânt doriți să începem?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.