Home Phone Custom

DAM SENS CUVINTELOR sau ARTA DE A TRADUCE

Suntem foarte mandri de alegerea facuta in ceea ce priveste motto-ul companiei noastre: „Dam sens cuvintelor”. Deoarece pentru a traduce un text, de orice natura ar fi el, este nevoie de un talent special care sa ii permita traducatorului sa exprime exact aceeasi idee ca si documentul sursa. Evident ca in primul rand este nevoie de stapanirea elementelor teoretice alte limbii straine in/din care trebuie facuta traducerea. Totusi, nu orice vorbitor al unei limbi straine poate fi un traducator desavarsit. De ce? Deoarece este nevoie de un talent special. Asa cum pictorul reuseste sa transpuna pe panza o imagine, cum compozitorul poate reda o noua melodie cu ajutorul notelor muzicale, tot asa traducatorul profesionist reuseste sa transpuna in cuvinte un text dintr-o alta limba pastrandu-i intelesul.
Nu este vorba numai de echivalenta cuvintelor, ci si de arta de a le da acelasi sens precum textul sursa. In situatii de exceptie cand nu este posibila o traducere integrala a tuturor elementelor talentul traducatorului poate fi constatat foarte usor, el reusind sa gaseasca cuvintele cu valoarea cea mai apropiata si sa pastreze pe cat posibil caracterul si mesajul textului.
Este bine de stiut ca nu orice traducator este capabil sa traduca orice tip de document. In functie de domeniul de activitate ei realizeaza traduceri autorizate medicale, tehnice, economice, juridice, stiintifice, financiar-contabile sau literare. Fiecare dintre traducatorii TRANSLEXICAL este foarte talentat si experimentat, executand traduceri profesionale la un inalt nivel calitativ.
Desi bazat in totalitate pe stiinta ligvistica, procesul executarii unei traduceri este o arta. Subliniind latura artistica indispensabila unui traducator de exceptie, Emil Cioran scria: „O traducere este proasta atunci cand e mai clara, mai inteligibila decat originalul. Asta dovedeste că n-a stiut sa pastreze ambiguitatile, ca traducatorul a transat: ceea ce este o crima.”
SC TRANSLEXICAL SRL poate deveni partenerul dumneavoastra de incredere pentru servicii de traduceri legalizate si autorizate! De asemenea oferim si servicii de apostilare a traducerilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.