Home Phone Custom

ABBA, IKEA, Ibrahimovic, Bufetul suedez- Ce altceva mai stiti despre aceasta tara care isi celebreaza astazi ziua nationala?

6 IUNIE este data la care Suedia, una dintre cele mai frumoase tari europene, isi sarbatoreste Ziua Nationala sau Ziua Steagului. Data are trei semnificatii:suedeza
– Gustav Vasa a fost ales ca rege al Suediei la 6 iunie 1523, eveniment care a pus bazele statului national suedez;
– la 6 iunie 1809 a fost adoptata prima Constitutie a tarii;
– din 6 iunie 1916 este sarbatorita si ziua drapelului suedez.
Situata in partea estica a Peninsulei Scandinave, la tarmul Marii Baltice, Suedia este o destinatie de vacanta excelenta. Este tara unde peste 30% dintre locuitori sunt membri in diverse partide, prezenta la vot depaseste 80%, iar politicienii nu beneficiaza de privilegii sau conditii de lux (nu au secretare, masini de serviciu, multi dintre ei lucreaza de acasa deoarece nu au un birou, nu beneficiaza de imunitate, iar locuintele de serviciu nu au mai mult de 40 mp).

In topul 2013 al celor mai fericite tari, Suedia figureaza pe locul 5, dupa Danemarca, Norvegia, Elvetia si Olanda. Limba oficiala este suedeza, o ramura ce apartine limbilor germanice de nord. Majoritatea suedezilor inteleg si vorbesc limba engleza datorita influentei anglo-americane care s-a raspandit dupa Al Doilea Razboi Mondial, iar cunoasterea acestei limbi constituie conditie obligatorie pentru admiterea in universitati.
Daca doriti sa vizitati Suedia, iata cateva ponturi care va vor face sederea mai usoara si mai placuta:
• Un singur magazin vinde bauturi alcoolice. Este interzisa comercializarea acestora in orice alt loc decat in magazinele Systembolaget. Majoritatea oraselor au cate un Systembolaget, dar nu e usor intotdeauna sa il gasiti.
• Toti suedezii sunt reciclatori avizi, in fiecare casa existand cel putin trei cosuri de gunoi. Reciclarea nu este optionala in Suedia, ci dimpotriva este un sport national, facand parte din cultura verde suedeza.
• Exista o retea extinsa de transport public, iar taxiurile sunt scumpe comparative cu alte tari.
• Capitala Stockholm este un oras plin de obiective turistice in care viata tipica de oras se imbina perfect cu natura
• Festivalul solstitiului de vara este cea mai importanta pentru suedezi, are loc intotdeauna intr-o vineri intre 19 si 25 iunie, iar oamenii celebreaza prin dansuri in aer liber, muzica populara, mancare traditionala, Schnapps si bere.
• Suedia este recunoscuta pentru obiceiul “fika” care se refera la o pauza de cafea si produse de patiserie impreuna cu prietenii si familia. Exista cafenele fika in toata tara unde locuitorii pot exercita acest obicei fundamental pentru cultura lor.
• Heringul marinat este cel mai indragit fel de mancare de catre suedezi. Nicio ocazie festiva nu este completa fara acest preparat.
• Cel mai mare parc natural din Scandinavia-Kolmarden-se afla la aproximativ 90 de minute de Stockholm.
• Insulitele se intind de-a lungul coastei baltice, si mai ales de-a lungul Suediei. Aceste insule stancoase cu suprafete uimitor de netede sunt in numar de zeci de mii in sudul Suediei. Pe cele mai mari insule puteti ajunge cu feribotul si sunt o optiune buna pentru o excursie de o zi.

Biroul de traduceri TRANSLEXICAL ofera servicii profesionale de traduceri autorizate si traduceri legalizate in limba suedeza precum si in multe alte limbi straine.
Oferim servicii de traduceri autorizate, traduceri legalizate, interpretariat si apostile. Ne puteti contacta la office@translexical. ro sau la telefon 0724 168 359.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.