Home Phone Custom

Obiceiuri de sarbatori in lume

Una dintre cele mai iubite sarbatori de pe glob este Craciunul. Luna decembrie este perioada cea mai frumoasa din an, atat pentru celebrarea nasterii lui Iisus, cat si pentru bucuria de a oferi si de a primi cadouri. Fiecare popor serbeaza Craciunul intr-o atmosfera plina de voie buna, in functie de obiceiurile si traditiile specifice.

Poate mai mult decat in alta parte, in Statele Unite ale Americii, sarbatorile de Craciun fascineaza intreaga tara, iar pregatirile incep imediat dupa Ziua Recunostintei ce se serbeaza la finalul lunii noiembrie si marcheaza sfarsitul toamnei. Casele sunt impodobite cu meticulozitate, americanii intrecandu-se in decoruri si spectacole de luminite, brazi decorati sunt in fiecare piata si in fiecare centru comercial iar Mos Craciun se plimba voios peste tot si imparte daruri copiilor, Colinde de Craciun se aud peste tot, tinerii cutreiera strazile colindand frenetic sau in surdina, in fiecare familie exista melodii preferate acestei perioade ce se canta in jurul bradului sau in fata semineului. In gradina Casei Albe din Washington DC se inalta un brad imens si decorat cu mult fast.

f0483dac37d17e6b48533e310c1c0c8f

Un obicei al americanilor comun cu cel al olandezilor sau germanilor este acela de a arde o buturuga timp de trei zile, pentru a adduce aminte de momentul nasterii lui Iisus. Gratie unui german stabilit in SUA a pornit obiceiul felicitarilor viu colorate si tiparite cu scene biblice si inspirate din scenele de iarna, cu urari inscriptionate , ce se impart persoanelor dragi si cunoscutilor.

Tara care a oferit lumii obiceiul impodobirii bradului de Craciun este Germania, unde initial acesta era decorat cu panglici colorate, lumanari si dulciuri diferite. Tot nemtii sunt cei care aprind cate o lumanare in cele patru duminici inaintea sfintei nopti ce semnifica nasterea Mantuitorului. Colindul cunoscut O Tannenbaum se aude peste tot si produce bucurie in sufletul celor care il asculta. In aceasta perioada targuri de Craciun se deschid peste tot predominand figurinele din turta dulce, articolele de artizanat si obiectele confectionate din ceramica. Cele mai aglomerate si spectaculoase targuri se gasesc in Dresda, Nurrenberg si Berlin unde se intalnesc si diferite evenimente, unde actori profesionisti sau amatori interpreteaza scene cu tematica specifica.

12fdc0bc2dd6e5cb3aa4f56d39e0ea69

In data de 8 decembrie, ziua Imaculatei Conceptii, incep festivitatile de Craciun in Spania. Casele spaniolilor sunt impodobite cu iesle confectionate din lemn si figurine ce intruchipeaza diferite personaje specific sarbatoririi Nasterii lui Iisus. Suite de actori strabat orasele interpretand procesiunea celor trei magi ce ofera cadouri copiilor, spre deosebire de alte tari unde aceastea sunt oferite de catre Mos Craciun. Acest obicei se regaseste si in Portugalia. Seara de Ajun este sarbatorita in familie, acasa, in jurul mesei imbelsugate.

In Regatul Marii Britanii se sarbatoreste consecvent Craciunul abia din 1660, dupace a fost interzis de catre autoritati din cauza amestecului de obiceiuri crestine si pagane. Englezii ard un rug confectionat din crengi de frasin ce simbolizeaza lunile anului ce tocmai se incheie. Bautura favorite consumata in aceasta perioada este punciul fierbinte, iar cele mai frumoase colinde se asculta in capela Colegiului King din Cambridge. Crengutele de vasc impodobesc fiecare casa englezeasca. Instalatii luminoase si alte decoratiuni imbogatesc vitrinele magazinelor, strazile stralucesc de lumini feerice. In Norvegia, pe langa cadourile obisnuite, se ofera papusi copiilor, ce il intruchipeaza pe Nisse, varianta norvegiana a lui Mos Craciun. Aici, parintii prefera  sa mearga in padure sa taie bradul si sa il podobeasca.

11

Spre deosebire de Norvegia, unde brazii impodobiti sunt naturali, in Islanda brazii sunt artificiali si se folosesc pentru decorarea lumanarilor. In Ajun se danseaza si se canta in jurul unui foc, iar in cizmulite se pun daruri pentru copiii cuminti, de catre cei treisprezece flacai de Craciun, omologii lui Mos Craciun. Copiii nazdravani primesc cartofi.

In Franta este asteptat Pere Noel, in cadru intim al familiei, dupace fiecare membru trece o lumanare dela unul la altul, pana la cel mai mic. La Paris, vizitatorii au ocazia sa cumpere obiecte artizanale provenite din toata lumea, in special cele ce infatiseaza ieslea in care s-a nascut Iisus.

Pere Noel este asteptat si in Belgia, in regiunea Valona, iar in partea flamanda St Niklaas, ce aduce cadouri in data de 6 decembrie. Cadourile se aseaza sub brad si se deschid doar dupa cina din Ajun sau a doua zi dimineata.

In Grecia, Sfantul Vasile este cel care il inlocuieste pe Mos Craciun si imparte darurile in ziua de 1 ianuarie. Copiii colinda in Ajun pentru a vesti nasterea Domnului, plimband cu ei o iesle sau o corabioara ce simbolizeaza Arca lui Noe.

De ziua Sf Lucia, simbol al luminii, italienii intra in magia sarbatorilor de iarna. Babbo Natale este Mos Craciun (in varianta italiana ce imparte daruri copiilor) sau vrajitoarea Befana.

In Rusia, Craciunul este sarbatorit in mod oficial in data de 7 ianuarie. Casele sunt decorate cu ramuri de brad, iar cadourile sunt aduse de Mos Gerila si Zapezica in ziua de Anul Nou.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.