Home Phone Custom

Limbile artificiale ale Pământului

Pornind de la vechea și celebra vorbă “Câte bordeie, atâtea obiceie”, astăzi discutăm despre limbile artificiale ale Pământului, acele limbi inventate cu ocazia realizării unor scenarii de film sau cu ocazia scrierii unor cărți.

Privitor la acest fapt, am putea spune că subiectul este o simplă joacă, însă istoria cinematografică și literatura ne vor contrazice puternic.

Aceste medii au permis creatorilor de vise să-și exploreze atât de mult creativitatea, încât să scoată la lumină noi limbaje prin care să-și plaseze într-o aură unică personajele.

În acest sens, podiumul este clar ocupat de trei mari inventatori recunoscuți: J.R.R. Tolkien, George R.R. Martin și George Orwell. Dintre cei trei, Tolkien deține un portofoliu de vise impresionant, fiind creatorul mai multor limbi artificiale, folosite cu măreție în operele sale. Quenya (elfa nobilă) și Sindarin (elfa uzuală) sunt cele mai bune exemple ce l-au făcut remarcat pe Tolkien, acestea împărtășind minunatele povești ale elfilor din Stăpânul Inelelor. Unele volume marcate sub sigla ediției limitate se și regăsesc de altfel scrise în aceste limbi. Ceea ce este însă mult mai interesant, este faptul că aceste limbi și-au făcut încet încet loc pe băncile unor universități, fiind predate de profesori ca limbi acceptate, recunoscute și vorbite la scară largă.

O altă capodoperă a acestui univers creativ o reprezintă Dothraki, limba creată de George R.R. Martin în cadrul realizării scenariului pentru Urzeala Tronurilor. Această limbă a ajuns să prindă viață printr-o aplicație viralizată, creată de David J. Peterson. Acesta a luat frazele rostite în film și a creat un sistem lexical ce cuprinde aproximativ 4000 de cuvinte. Astfel, Dothraki a cucerit nu doar fanii înfocați ai serialului, ci și persoane din afara acestei nișe, fiind acum vorbită în diverse culturi.

Nouavorba este o altă încercare reușită de a exprima cuvinte într-o formă unică, folosită de George Orwell pentru a desena liniile de ghidaj ale romanului “1984”. Aceasta a fost una dintre cele mai limitate limbi artificiale, însă a fost gândită în acest mod intenționat pentru a exprima limitările și cadrul impus de un sistem totalitar.

O altă limbă artificială celebra s-a propagat prin intermediul Star Trek. Creată de Mark Okrand, limba Klingon a cutremurat întregul univers lexical, aducând schimbări de ordin major în vorbire, tocmai pentru a evidenția proveniența extraterestră a personajelor ce o vorbeau. Este una din puținele limbi ce folosesc ordinea în propoziție de tipul complement – predicat – subiect.

Acestea sunt cele mai cunoscute limbi artificiale inventate cu ocazia unor opere, însă lista nu se va opri niciodată aici. Exemple ale unor limbi vor fi găsite și în serialele The 100, Vikings, în filmul Avatar și în multe alte opere.

Alte limbi artificiale cunoscute: Na’vi (Avatar), Esperanto, Solresol, Toki Pona, Lingu Ignota (prima limbă artificială, inventată în sec. XII, de către maica stareță Hildegard de Bingen), Enochian (limba îngerilor), Nadsat (A Clockwork Orange), Valyrian (GoT), Parseltongue (limba șerpilor – Harry Potter).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.