Minunatele limbi inventate sau artificiale (despre care am discutat aici) inventate de diverși scriitori nu s-au mulțumit să reprezinte un simplu act artistic care a înfrumusețat și a dat culoare operei, ci în scurt timp s-au regăsit ca subiect al traducerilor.
Unii oameni au fost atât de curioși și captivați de necunoscutul univers ce-l oferă spre explorare aceste limbi, încât au început să studieze și să creeze sisteme lexicale cu ajutorul cărora să poată desluși întreaga limbă artificială prezentă în fragmentele operelor.
În acest mod a ajus, de exemplu, limba Dothraki să prindă viață și să fie vorbită curent în rândul fanilor serialului Urzeala Tronurilor. De asemenea, valiriana a atras un număr foarte mare de vorbitori după sine, iar în scurt timp replica celebră “Valar morghulis” a devenit un salut comun în rândul oamenilor pasionați de serial și nu numai.
Mai jos avem prezentate câteva exemple de fraze traduse în română din diverse limbi artificiale inventate de-a lungul timpului:
Valyriana:
Valar morghulis – Toți oamenii trebuie să moară
Valar dohaeris – Toți oamenii trebuie să servească
Sindarin:
Privitor la limba vorbită de elfi, Tolkien a tradus în engleză cel mai lung text din limba Sindarin existent în romanul Stăpânul Inelelor, anume imnul elfilor. Iată traducerea unui scurt fragment din acest imn:
A Elbereth Gilthoniel, silivren penna míriel o menel aglar elenath! Na-chaered palan-díriel o galadhremmin ennorath, Fanuilos, le linnathon nef aear, sí nef aearon! – O, Doamnă a stelelor, Aprinzătoare a astrelor, ca niște nestemate stălucind în licăriri care se sting pe cer, strălucire a mulțimii de stele! Din depărtări de neatins, privind spre dincolo de zare, din ținuturile îndepărtate ale Pământului de Mijloc, Faunilos, către tine îmi înalț cântarea pornită de pe acest țărm al oceanului , de pe acest țărm al marelui ocean.
De asemenea, limba Na’vi, limba vorbită în Avatar, s-a dezvoltat frumos și a acaparat foarte mulți fani. Pentru a pune la dispoziție resurse nelimitate și pentru ca lumea să poată învăța acest dialect, a fost lansat site-ul learnnavi.org
Deși personajele ce vorbeau limba nu se încadrau în sfera umană, știm că tawtute înseamnă uman, un cuvânt destul de des folosit pentru a descrie ceea ce era dincolo de lumea lor.
Un alt cuvânt celebru este svagocampo, utilizat de George Orwell pentru a descrie în romanul său lagărul de exterminare, lagăr de muncă forțată.
Așadar, interesul pentru aceste limbi a crescut încet încet și ele au început să capete locuri cât mai importante în viețile noastre, unele fiind chiar predate la scară largă, iar altele vorbite în mediul comun.
Tot ceea ce putem spune atunci când facem referire la una din limbile de acest gen este “one ana vanima” – tradus în limba elfilor sub forma propoziției “ești frumoasă”.