Home Phone Custom

Limba rusa in lume

Filmele americane cu agenti sub acoperire si spioni rusi au facut mereu deliciul publicului, mai ales in secventele in care exista mereu un dialog ruso-englez. Ea a avut mereu accente comice datorita interpretarii actorilor vorbitori de limba englez afara a putea reda cu exactitate particularitatile fonetice dure ale limbii ruse.  Cu toate ca are o mare raspandire si este cea mai vorbita limba dintre toate limbile slavice.

La o privire de ansamblu,  putem preciza ca ea apartine grupului slav oriental al familiei de limbi indo-europene, este scrisa in alfabetul chirilic, iar codul de limba este RU, respective RUS conform ISO 639. Ea este compusa din 3 mari grupe numite rusa nordica, rusa centrala si rusa sudica.

30eca4052532b287f657b2a3e4832364

Limba rusa este limba oficiala a Federatiei Ruse si are statut oficial in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite precum si in alte organizatii internationale. Este o limba foarte raspandita, fiind vorbita de aproximativ 167 de milioane de oameni ca si limba materna, 147 de milioane dintre acestia locuind in Rusia. Ea se mai vorbeste si in statele Comunitatii Statelor Independente (comunitate formata din foste state ale Uniunii Sovietice) Ucraina, Moldova, Belarus, Armenia, Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâztan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, si Georgia.

In jur de 6% din cetatenii UniuniiEuropene vorbesc limba rusa.

De departe, limba rusa este cea mai vorbita si raspandita limba dintre toate limbile slavice, facand parte din grupul de limbi est-slavice alaturi de limba ucraineana si limba bielorusa, ele avand multe elemente comune fata de celelalte doua grupuri de limbi slavice. Insa limba rusa isi pastreaza caracterul unic prin cateva elemente distincte fata de cele doua limbi inrudite.

Importanta limbii ruse este data si de puterea politica si economica a Rusiei, nu doar de numarul mare de vorbitori. De aceea limba rusa este una din limbile importante in relatiile diplomatice internationale si comerciale.

 

 

Biroul de traduceri TRANSLEXICAL colaboreaza cu traducatori si interpreti experimentati de limba rusa, oferind clientilor sai servicii de traduceri autorizate, traduceri legalizate si interpretariat.  Oferim servicii de traduceri autorizate, traduceri legalizate, interpretariat si apostile. Ne puteti contacta la office@translexical. ro sau la telefon 0724 168 359/0771 331 634.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.