Greșeli gramaticale mai pronunțate sau mai puțin pronunțate le facem cu toții, dar hai să analizam câteva dintre cele mai comune din acestea.
Vrem decât să râdem de oamenii care nu se înțeleg cu limba română. Dar, oare știm să vrem? Ca cititor experimentat, știi că deja am comis-o în rândul de mai sus, nu? În această situație cuvântul “decât” nu are ce căuta acolo.
Am putea la fel de bine să spunem “Vrem doar”. În fond, e mai scurt și e corect! Cred că ai prins faza.
Ca și cititor al limbii române și ca și vorbitor curent ar trebui să știi că facem caterincă în acest articol, pentru că “oups, we did it again”. “Ca și” nu există în preafrumoasa noastră limbă.
Dar, ca să trecem la niște exemple mai familiale, hai să-ți zic despre următoarea situație: “familial” este corect, doar că este mai din familie decât “familiar”, care e cuvântul ce trebuia folosit mai sus. Get it?
Dacă n-ai treabă cu mama, tata, frați, bunici, “f” n-are ce căuta aici!
Dragele mele, degeaba vă alintă, dacă nu știe s-o facă și corect gramatical! De când a călcat Decebal prima oară pe pământ românesc, forma la plural a cuvântului “drag” este dragi. Că de aia bărbații voștri vă sunt dragi și voi ne sunteți nouă fete dragi, nu drage!
Deci, mi-ar place să vorbim mai corect româna, nu? Sau mi-ar plăcea? Tu ce zici? Eu zic să o alegi pe-a doua, nu de alta, dar te vei face de tot râsul când vei aborda o frumoasă studentă să-i zici că ți-ar place să o inviți la o cafea. Și poate ei chiar i-ar plăcea să iasă.
Până una – alta, tu vorbește corect românește?